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1.0 Background 

Under the GST laws, the clarity of applicability of GST on payments made to directors is not 

crystal clear. Many corporates have a practice of paying their directors remuneration or 

sitting fees. Levy of GST on these payments have been a contentious issue under GST. A 

recent advance ruling by the Advance Ruling Authority of Karnataka State has posed 

additional ambiguity on the legal position to be taken on the applicability of GST on director 

payments. In this newsflash, we explore the recent rulings on this subject.  

2.0 Legal position under GST 

The services of director can be either looked as ‘employee service’ or ‘professional service’ 

depending upon the underlying contract or scope of work. 

Considered as employee service Considered as professional service 

Clause 1 of Schedule I of Central GST Act, 

2017 state that services by an employee to 

the employer in the course or in relation 

to his employment shall not be treated 

as supply. 

Notification No.13/2017-Central Tax (Rate) 

dated 28 June 2017 state that services 

supplied by a director of a company or a 

body corporate to the said company or 

body corporate, located in taxable 

territory shall be covered by reverse 

charge provision. 

No GST is applicable on amount paid to 

director where services are provided by 

the Director as an “employee” in the 

course of employment  

Recipient (company) need to pay GST 

on reverse charge basis. 

 

 

 



 

 

Based on prevalent practice in the trade and industry, a director, drawing monthly 

remuneration/ salary where TDS is being deducted under the head salary, is considered as 

employee and no GST is paid on the amount paid to them whereas in other cases, GST is 

paid by the company on reverse charge basis treating it as professional service. 

2.1 In Re: Alcon Consulting Engineers (India) Private Limited 2019 (10) TMI 793- Authority 

for Advance Ruling, Karnataka dated 25 September 2019 

The Authority for Advance Ruling of Karnataka in case of M/s Alcon Consulting Engineers 

(India) Private Limited, while addressing other matters, held that director is not the employee 

of the company and his service is covered by reverse charge provision. 

2.2 In Re: M/s Clay Craft India Private Limited 2020 (4) TMI 228- Authority for Advance 

Ruling, Rajasthan dated 20 February 2020 

The applicant raised specific question before the authority as whether GST is payable under 

reverse charge on salary paid to directors who are working at different level of the company 

as an employee under employment contract in addition to acting in capacity of director. The 

authority held that consideration paid to director will attract GST under reverse charge in 

terms of Notification No.13/2017- Central Tax (Rate) dated 28 June 2017 by observing that 

director is not the employee of the company. 

2.3 In Re: M/s Anil Kumar Agrawal 2020 (5) TMI 221- Authority for Advance Ruling, 

Karnataka dated 4 May 2020 

Recently, the Authority for Advance Ruling of Karnataka in case of M/s Anil Kumar Agrawal, 

while addressing issue as whether the given sources of income of applicant shall be 

considered for aggregate turnover for registration, observed that executive director shall be 

an employee of the company, depending upon underlying contract, and his service would 

not be treated as supply by virtue of Schedule I. Further, service of non-executive director 

against remuneration would be covered by reverse charge provision. This ruling, prima facie, 

seems to be contrary to what has been held in case of M/s Alcon Consulting Engineers 

(India) Private Limited and M/s Clay Craft India Private Limited which is leading to ambiguity. 

 

 

 



 

 

On going through the advance ruling as mentioned above, it may be construed that no GST 

is payable on salary paid to the Director during the course of employment considering 

employer and employee relationship. 

Further, an advance ruling is not applicable to similarly placed other taxable persons in the 

State. It is only limited to the person who has applied for an advance ruling. 

However, the nature of each transaction and payment is to be ascertained before taking the 

final call on payment of GST. GST is to be paid under Reverse Charge Mechanism for 

payments made to directors on sitting fees, or payments made to independent directors or 

payments made for services rendered for professional or technical nature. 

Considering the contradictory Advance Rulings, the same may lead to confusion on legal 

principles and thus it is recommended to analyse the terms and nature of Directors 

Remuneration for determining the applicability of tax to avoid future litigations. 
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This newsflash has summarized on the applicability of GST on Payments made to the Directors. It may be noted that nothing contained in this 

newsflash should be regarded as our opinion and facts of each case will need to be analyzed to ascertain applicability or otherwise of the said 

notification and appropriate professional advice should be sought for applicability of legal provisions based on specific facts. We are not respon-

sible for any liability arising from any statements or errors contained in this newsflash. 
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