Македонија
Languages

Languages

COVID-19

coronavirus_1140x240px_macedonia.png

Четврт пакет економски мерки за справување со последиците од КОВИД - 19 донесени од Влада на РСМ

28 Септември 2020
Ве известуваме дека на владина седница од 27.09.2020 година се донесени следните економски мерки за надминување на економските  последиците од Корона вирусот COVID-19:

Уредба со законска сила за изменување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за работните односи

1 Мај 2020
Би сакале да ве информираме дека во „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 113/2020 од ден 01.05.2020 година објавена е Уредба со законска сила за изменување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за работните односи за време на вонредна состојба.

Уредба со законска сила за финансиска поддршка на физички лица кои вршат самстојна дејност

8 Април 2020
Би сакале да Ве информираме дека во „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.

Уредба со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите од приватниот сектор

7 Април 2020
Во „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 93/2020 од ден 07.04.2020 година објавена е Уредба со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот COVID-19, заради исплата на платите за месеците април и мај 2020 година.

Нов износ на минимална нето плата за период април 2020 - јуни 2020 година

3 Април 2020
Во “Службен весник на Република Северна Македонија” бр.88/2020 од ден 03.04.2020, објавена е Уредба со законска сила за примена на Законот за минимална плата со која се утврдува висината на минималната нето плата за месеците април, мај и јуни 2020 година.  

Уредба со законска сила за запирање на примената на Законот за извршување

2 Април 2020
Во „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 86/2020 од ден 01.04.2020 година објавена е Уредба со законска сила за запирање на примената на Законот за извршување. Според оваа Уредба се утврдува дека извршителите се должни да запрат со преземање на било какви извршни дејствија, освен:

Уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на додадена вредност за време на вонредна состојба

31 Март 2020
Би сакале да Ве информираме дека во  „Службен весник на Република С. Македонија“ бр. 82/2020 од ден 27.03.2020 година објавена е Уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на додадена вредност за време на вонредна состојба која се применува заклучно со денот на нејзиното објавување во службен весник.

Уредба со законска сила за примена на Закон за данокот на добивка за време на вонредна состојбa

27 Март 2020
Во  „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 79/2020 од ден 26.03.2020 година објавена е Уредба со законска сила за примена на Законот за данокот на добивка за време на вонредна состојба.

Уредба со законска сила за примена на Законот за стечај за време на вонредна состојба

27 Март 2020
Во  „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 76/2020 од ден 24.03.2020 година објавена е Уредба со законска сила за примената на Законот за стечај за време на вонредна состојба.

Пресметка на плата и надоместоци за време на вонредна состојба

26 Март 2020
При сегашната вонредна состојба во која делуваме, а во насока на утврдување на пресметката на платата и надоместоците за време на отсуство од работа би сакале да Ве информираме за следното:

Работа во време на полициски час

24 Март 2020
Во  „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.74/2020 од ден 23.03.2020 година објавена е Одлука за измени и дополнувања на одлуката за забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија.  

Како РСМ Македонија може да му помогне на вашиот бизнис за време на COVID-19 кризата?

20 Март 2020
Организации од сите големини и индустрии во моментот се соочуваат со бројни предизвици предизвикани од вонредната состоба предизвикана од COVID-19. РСМ Македонија може да ви помогне да се справите со настанатите промени нудејќи ви специјализирани услуги:

Мерки на заштита и поддршка на економијата и компаниите

20 Март 2020
Согласно основните одредби од уставот на Република Северна Македонија член 125 и член 126, Претседателот донесе Одлука за прогласување на вонредна состојба на територијата на Република Северна Македонија заради спречување на ширење и справување со вирусот COVID-19 (коронавирус).